Ayak Bileği Çatlaması Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Ayak Bileği Çatlaması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Bileği Çatlaması

Ayak bileği çatlaması, burkulma, düşme, yaralanma veya spor yaparken meydana gelebilecek bir durumdur. Çatlağın kırılmadan farkı, kemiğin birbirinden ayrılmamış olmasıdır. Ancak, her iki durumda da ağrı yaşanmaktadır. Ayak, vücudumuzu taşıyan bir uzuv olduğu için, ayak bileği çatlaması daha fazla önem kazanmaktadır.

Belirtiler

Ayak bileği çatlağının bazı belirtileri şunlardır:
  • Morarma
  • Çabuk başlayan ve gittikçe artan ağrı
  • Şişme
  • Üzerine basamama
  • Dokunma hassasiyeti

Şişme ve Diğer Belirtiler

Ayak bileğinin çatlaması sonucunda şişme oluşması normal bir durumdur. Ancak her ayak bileği çatlamasında şişlik oluşmaz. Bazı çatlaklarda şişme görülürken, bazılarında ise şişme oluşmaz. Ayak bileği çatlaması sonucu oluşan şişme, kişinin uzun süre ayakta durması, diyabet durumu, dolaşım sisteminin yeterli olup olmaması, ayakların uzun süre hareketsiz ya da sarkık kalması ve fazla tuz tüketimi gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ayakta şişme, uyuşma veya karıncalanma oluşuyorsa, vakit kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.

Tedavi Yöntemleri

Ayak bileğinin çatlaması halinde ilk olarak bir ortopedi uzmanına başvurmak gerekmektedir. Halk arasında sıkça rastlanan bir hata, kırık/çıkıkçıya gitmektir. Çatlaktan uzman olmayan kişiler tarafından müdahale edilmesi halinde, kalıcı ve geri dönüşü olmayan zararlar meydana gelebilir. Bu sebeple, uzman bir doktora gidilmelidir.

Ayak bileğinde oluşan çatlak, doktora başvurulduğunda röntgen çekilerek teşhis edilir. İki tür çatlak tedavisi bulunmaktadır:
  • Atel veya alçı ile çatlayan kemiğin sabit tutulup, çatlak olan kısmın kaynamasının sağlanması
  • Ameliyatla çatlak uçlarının platin, çivi veya telle birbirine tutturulması
İkinci seçenek, ayak bileği çatlamasında çok fazla tercih edilmez. İlk yolla, güzel ve sağlıklı sonuçlar elde edilebilmektedir. Doktorun uygun gördüğü süre kadar, çatlak olan kemik alçıda kalmaktadır. Alçının ne kadar duracağı, doktor muayenesi ve çekilecek olan röntgenler sonucunda belli olur.

Alçı Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ayak bileği çatlak sonucunda alçıya alınıyorsa, alçılı olan ayak mümkün olduğu kadar yüksekte tutulmalıdır. Bu, ayakta şişme oluşmasını engellemektedir. Ayrıca, alçının suyla temasından kaçınılmalıdır. Aksi halde kaşıntı oluşabilir.

Risk Faktörleri ve Korunma Yöntemleri

Zayıf adale yapısı, artrit, kötü tabanla koşmak ya da yürümek çatlak riskini artırmaktadır. Elastik bir bandajla, ayak bileği korunabilir. Fiziksel aktivite yapmadan önce yeterli miktarda ısınmak gerekmektedir. Ayrıca, kötü tabanla antrenman yapmaktan kaçınılmalıdır.

Sonuç

Ayak bileği çatlaması, ciddi bir durum olup uzman bir doktor tarafından tedavi edilmelidir. Tedavi sürecinde doktorun önerilerine harfiyen uyulması, iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Ayak bileği çatlaması sonucunda alınacak önlemler ve dikkat edilmesi gerekenler, uzun vadede sağlıklı bir yaşam sürdürmeye yardımcı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

El Bileği Anatomisi Nelerdir?

El Bileği Anatomisi Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayak Bileği Türleri ve Özellikleri

Ayak Bileği Türleri ve Özellikleri

Bilek Kası Geliştirme Egzersizleri

Bilek Kası Geliştirme Egzersizleri

El Bileği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

El Bileği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Bilek Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Bilek Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Bileği Güçlendirmei Egzersizleri ve Teknikleri

Ayak Bileği Güçlendirmei Egzersizleri ve Teknikleri

Güncel

Bilek Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Bilek Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ayak Bileği Ameliyatı ve Sonrası

Ayak Bileği Ameliyatı ve Sonrası