Bilek Ameliyatı ve Sonrası
21 Haziran 2024

Bilek Ameliyatı ve Sonrası

Bilek ameliyatları, çoğunlukla bilekte aşırı ağrı, bilekte gözlenen fıtık ve kırıklardan kaynaklı olarak gerçekleştirilir. Bu ameliyatlar, hem el bileğinde hem de ayak bileğinde uygulanabilir. Bazı hastalarda bilekte görülen ağrıların nedenleri, ağır kaldırma ve darbelere bağlı ezilmeler, bilek üzerinde görülen şişkinlik ve fıtıksı yapı, bilek üzerinde oluşan kırıklardan kaynaklı rahatsızlıklardan dolayı ortaya çıkar. Uzman hekimler, bu durumlarda ağrıların giderilmesi amacıyla bilek ameliyatı yaparak ağrıları sonlandırır. Bilek ameliyatının temel amacı, hastanın rahatsızlığının giderilmesi, ağır materyallerin kaldırılması, ayak üzerinde rahat durabilme ve ani hareketlerden kaynaklı rahatsızlıkların bu ameliyatlar yardımıyla giderilmesidir.

Bilek Ameliyatını Gerektiren Komplikasyonlar

Bilek ameliyatını gerektiren durumlar, ani ağır kaldırma, ters hareketler ve bilek kırılmasından kaynaklı olarak doktorun uygun gördüğü zaman aralığında yapılan ameliyatlardır. Uzman hekimlerin yapmış olduğu gözlemlerde, el bileği kırıkları acil servislerde en fazla görülen kırık türlerinden biridir. El bileği kırıkları, dıştan ulna (ulna alt ucu) ve distal radius (radius alt ucu) bilek kırıklarıdır. Bunun yanı sıra el bileği gerektiren naviküler ya da skafoid olarak adlandırılan bilek kemiği kırıklarıdır.

El bileği kırıkları çoğunlukla:

  • Yüksekten düşme
  • Yolda ayağın kayması
  • Bisiklet çarpması gibi durumlardan kaynaklı olarak oluşur
Distal radius kırıkları, büyük kısmı el bileği sırtı doğrultusunda açılma göstererek Colles kırıkları olarak ifade edilir. Eğer el bileği aşağı doğru bükülerek veya bilek üzerine doğru düşmede gerçekleşiyor ise distal radius kırığından kaynaklı avuç içi yönünde açılma göstererek Smith ya da tip kırıkları oluşur. El bileği kırıklarında ağrıyla birlikte bilek üzerinde şişkinlik, el bileğini oynatmama, diğer elle kırık bölgenin bileği sabitleme ihtiyacı ve bilek üzerinde şekil bozukluğu gözlemlenir. Bu komplikasyonlar ayak bileğinde de aynı şekilde görülerek bilek ameliyatları gözlemlenmiştir. El ve ayak bileği kırığında tanı, fizik muayene, çekilen filmler ve bilgisayarlı tomografi ile belirlenerek tedavi işlemine başlanır.

Bilek Ameliyatının Yapılması ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bilek üzerindeki dizilimi bozulmamış, distal radius-ulna ve kırık uçlarda ayrışma ve değişme olmayan durumlarda bilek alçı ile tedavi edilmektedir. Bu alçı, yaklaşık olarak 6 hafta boyunca hastanın rahatsızlığının giderilmesi için kol ve ayak üzerinde bekletilir. Ancak bazı durumlarda bilek üzerindeki kırık uçlarda kayma, açık yaraya bağlı açık kırık gibi durumlarda kırık uçların dizilmesi ve düzelmesi açısından tedavi başlatılır. Yapılacak bu işlem ameliyat ile gerçekleştirilir.

Bilek ameliyatı yapılacak hastaya bölgesel, lokal ve genel anestezi uygulanarak ameliyat başlatılır. Açılan bilek bölgesi, 2 ince çivi yardımı ile tellerle kırık uçlar tutturularak sabitlenir, ardından sabitlenen kırık yapı kapatılır. Akabinde ameliyat bölgesi komple alçı ile kapatılır. Eğer el bileğinde kırık var ise dirseğe kadar bilek hareketini engellemek amacıyla alçı işlemi yapılır. Şayet yapılan ameliyat ayak bileğinde ise bu alçılama işlemi diz üstüne kadar yapılır. Buradaki temel amaç, dirsek ve diz oynatımından kaynaklı hareketleri engellemek amacıyla yapılır. Yaklaşık olarak 1,5 ay kadar alçı içerisinde kalan bilek bölgesi alçıdan çıkartılır.

Bundan sonraki 2 ay çok önemlidir. Hasta kesinlikle ani hareket etmemeli ve ağır kaldırmamalıdır. Bu süreci dikkatli geçiren hasta, kemiklerdeki kaynamadan dolayı rahatlıkla kaynama işlemi görülerek sağlığına kavuşur. Bu dönemde bazı ufak ağrılar ve şişkinlikler normal olup zamanla geçecektir. Eğer ağrı durumu gittikçe artıyor ve şişmeler azalmamış ise konu, uzman bir ortopedi uzmanına veya ameliyatı gerçekleştiren doktora bildirilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Bilek Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bilek Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bilek Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bilek Ağrısına Ne İyi Gelir?

Güncel

Kesilmiş Bilek Tedavisi

Kesilmiş Bilek Tedavisi