Bilek Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Bilek Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Bilek Fıtığı

Bilek fıtığı, el bileğinin üst kısmında ortaya çıkan bir şişliktir. Bu şişlik, ganglion kisti olarak adlandırılmaktadır. Bu kistler sadece el bileği üzerinde değil, aynı zamanda ayak, parmak ve ellerde de görülebilir. Ganglion kistleri, kapalı, içi sıvı dolu ve genellikle eklem veya tendon kılıfı çevresinde oluşan yapılardır. Narin doku kitleleri el ve bileklerde yaygın olarak görülür. Kadınlarda, erkeklere oranla üç kat daha sık rastlanmaktadır ve özellikle ileri yaşlardaki kadınlarda daha yaygındır.

Elin baş parmağında, işaret parmağında, orta parmakta ve yüzük parmağının yarısında ağrı olabilir. Ağrı genellikle yanıcıdır ve geceleri daha şiddetlidir. Hastalar ağrı nedeniyle ellerini sık sık sallama ihtiyacı duyarlar. Tek veya her iki elde görülebilir; sağ elde daha belirgindir. Daktilo kullanmak, bilgisayar kullanmak, yazı yazmak, el işi yapmak gibi fizyolojik aktiviteler ağrıyı artırır. Ağrılar geceleri daha huzursuz edicidir. Eğer sinirdeki zedelenme oldukça fazlaysa, şikayetler sürekli hale gelebilir. El ayası ve parmaklarda uyuşma, karıncalanma ve güç kaybı olabilir. Dikiş dikme, yazı yazma, yerden ince bir şey alma gibi hassasiyet gerektiren aktivitelerde zorluk çekilebilir.

Nedenleri Nelerdir?

Ganglion kistinin neden ortaya çıktığına dair kesin bir teori bulunmamaktadır. Çoğu modern kuram, ganglion kistinin bağ doku içerisinden yükseldiğine dayanmaktadır. Ganglion kistlerinin önemli bir bölümü, 1-3 cm arasında değişen küçük ağrısız şişlikler olarak belirir. Çoğu katı veya lastik benzeri olup aktif hareket eden olabilirler.

En Sık Görülen Semptomlar

  • Ağrı: Genellikle ağrı donuktur ve bileğin zorlanmasını gerektiren hareketlerle kötüleşir. Ayrıca sık olarak, ağrı, dorsal ganglion ve küçük ganglion boyutu ile ilişkilidir.
  • Zayıflık: Bazen ganglion kistleri eklemlerden geçen sinirlerin üzerine baskı yapabilir. Bu baskı sonucu eklem hareketi etkilenir, el gücü zayıflar, parmaklarda veya ön kolda karıncalanmaya neden olabilir.

Bilek Fıtığı Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Teşhis amacıyla çoğu vakit ganglion kistinin yeri ve görünümü yeterlidir.

  • Aspirasyon: Kist sıvısı tanıyı doğrulamak amacıyla alınabilir ve kontrol edilebilir.
  • Röntgen: Genellikle osteoartrit, kemik dikeni, kemik tümörleri veya kırıklar gibi başka sebeplerle şüphe meydana geldiğinde röntgen çekilebilir. Bununla beraber, x-ışınları, bilek kemiği ile ilişkili hasarı kesinleştirmek amacıyla da kullanılabilir.
  • MRI veya Ultrason: Nadiren ganglion kist tanısını koymak amacıyla kullanılır.

Bilek Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çoğu ganglion kisti tedavi gerektirmeden kendiliğinden kaybolabilir. Bazıları ise tedaviye rağmen tekrar ortaya çıkabilir. Eğer bir ganglion kisti semptomatikse, enfekte olmuşsa veya bitişik kemik veya dokuları etkilemişse daha agresif tedavi gerekebilir. Tedavi seçenekleri şunlardır:

  • Aspirasyon: Kist içerisindeki sıvı enjektör ile çekilir. Bu bazen kalıcı bir çözüm olabilir. Yapılan bir çalışmada, kistlerin %59'u üç ay içinde yeniden oluşmaya başlamıştır.
  • Steroid Enjeksiyonuyla Aspirasyon: En sık kullanılan yaklaşımlardan biridir. Tek başına aspirasyona göre daha etkili olduğu düşünülmektedir. %57-79 arasında değişen oranda başarılı olmaktadır.
  • Cerrahi Müdahale: Operasyonda ganglion kisti ile ilişkili dokular da çıkarılır. En kalıcı çözüm bu olsa da %5-10 arasında tekrarlama riski bulunur. El ve parmaklarda kuvvetsizlik, bariz duygu kusuru, uykuya mani olacak şiddette gece ağrıları varsa cerrahi tedavi yapılmalıdır. Cerrahinin amacı median sinire yapılan baskıyı ortadan kaldırmaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gulay

02 Haziran 2024 Pazar

Ya hic bsey anlamadm bunun ameliyatli bi yolu yokmu artik agridan kolumu kircam en son ortopediye gttim doktor igne yapti neymis efendim curutecekmis valla sisligini indirdi baska bi halta yaramadi delircem ya

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Gulay Hanım,

Yaşadığınız rahatsızlık gerçekten çok zorlayıcı görünüyor. Ameliyat seçenekleri genellikle duruma ve teşhise bağlı olarak değerlendirilir. Ortopedi uzmanınıza bu konuyu tekrar danışarak daha detaylı bir bilgi alabilirsiniz. Alternatif tedavi yöntemlerini ve ameliyat seçeneklerini doktorunuzla konuşmanızda fayda var. Geçmiş olsun, umarım en kısa zamanda sağlığınıza kavuşursunuz.

2. Cevap
cevap

Esme

Doktora gidip röntgenini çektirmeniz lazım. Röntgen sonuçlarında gözle görülen bir sorun çıkmadığı zaman doktorlar geçici süreliğine ağrıyı azaltmak için iğne vururlar. Yaşadığınız sorun sinir yaralanması, tendon, kireçlenme ya da romatoid (iltihaplı romatizma) gibi durumlarda kendini gösterir. Sık sık doktorunuza durumunuzu paylaşmanızda fayda var.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

El Bileği Burkulması Belirtileri ve Tedavisi

El Bileği Burkulması Belirtileri ve Tedavisi

Bilek Kası Egzersizleri

Bilek Kası Egzersizleri

Ayak Bileği Çıkması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Bileği Çıkması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Bileği Burkulması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Bileği Burkulması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Bileği Kemik Ödemi Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Bileği Kemik Ödemi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bilek İncinmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bilek İncinmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bilek Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bilek Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ayak Bileği Çatlaması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Bileği Çatlaması Belirtileri ve Tedavisi