Bilek Türleri ve Yapısı
25 Temmuz 2024

Bilek Türleri ve Yapısı

Bilek

Bileklerimiz, el ve ayaklarımızı kol ve bacaklarımıza bağlayan tendonlar, kemikler, kaslar ve sinirlerden oluşan karmaşık bir yapıdır. El ve ayak bileklerimizin temel çatısını kemikler oluşturur. Kolumuzdan elimize, bacağımızdan ayağımıza güç aktaran nihai bölge bileklerimizdir. Bileklerimizin bulunduğu bölgede esnek yapısıyla bilek eklemleri bulunur. Bilek eklemlerinin aşınmasını önlemek için kemik uçları kıkırdak dokusuyla kaplıdır. Kıkırdağın içinde bulunan burslarda eklem sıvıları bulunur; bu sıvılar bilek hareket ettikçe salgılanarak kemiklerin birbiri üzerinde rahatça kaymasını sağlar. Vücudumuzda bilek, iki bölgede bulunur: el ve ayak bilekleri.

El Bileğinin Yapısı

El bileği, ön koldan baş parmağımıza doğru uzanan kısımda radius kemiği bulunur. Kolun arka bölgesinde ise radius'tan daha ince olan ve döner kemik olarak da adlandırılan ulna kemiği mevcuttur. El bileğimizde bu iki kemikten başka sekiz adet küçük kemik daha vardır. Parmak kemiklerimizin oluşumuna ise falanks kemik yapısı adı verilir. Baş parmağın hareketini sağlayan iki adet falanks kemiği vardır. Diğer dört parmağa ait ise üçer falanks kemiği bulunur. Falanks kemikleri uçtan köke doğru; parmağın ucunu distal falanks, ortasını orta falanks ve ele bağlanan kısmını ise proksimal falanks oluşturur.

Ayak Bileğinin Yapısı

Ayak bileği yapısında topuk kemiği, sandal kemiği, üç konik kemik, aşık kemiği (incik), sandal kemiği ve zar kemiği olmak üzere toplam yedi kemikten oluşur. Ayak bileği, ayak üzerinde Talus kemiği ile başlar ve yukarı doğru tibia ve fibula kemiği ile sonlanır. Devamında tibianın yukarı doğru uzantısı başlar. Kaslar, damarlar, bağlar ve tendonlarla birlikte kompleks bir yapıdır. Ayak bileğinin arkasında bulunan fibula, esnek yapısıyla tendona benzer; fakat ilerleyen yaşlarda sertleşerek kemikleşir. Bu nedenle ilerleyen yaşlarda spor yaparken dikkatli olunmalıdır.

El ve Ayak Bileğimizin Elemanları
  • Kaslar: El ve ayak bileğimizin hareketini sağlayan bilek kasları, çizgili ve istemli kas grubundan oluşur. İnsan bedeninde en güçlü kaslar bu bölgelerde bulunur. Kasların uçları tendonlarla kemiklere tutunmuştur. El ve ayak bileği kasları esnek yapılarıyla istemli kas grubuna dahildir ve genellikle kırmızıya yakın renktedir. Bileklerin açma, kapama, germe, uzaklaştırma, yaklaştırma ve durma hareketlerini yapmasını sağlarlar. Bileğimizde bulunan kas yapısı, büyük ve küçük birçok gruptan oluşur.
  • Tendonlar: Kas-iskelet sistemimizin her noktasında olduğu gibi el ve ayak bileğimizde de esnek yapılı kaslara benzer ancak sağlam yapısı ile biraz daha özeldir. Hem güç üretebilir hem de kasların ucuna bağlanarak diğer ucu ile de kemik yapısını tutunur, böylece kemiğin hareketinde önemli yer tutar. Tendonların yapısal rengi beyaza yakındır. Kaslar kadar esnek olmamakla birlikte, kısa yapılarından dolayı kaslar gibi istemli hareketleri tam olarak yapamazlar, ancak bir miktar esneyebilirler.
  • Bağlar: Bu bağlar, bilekte bulunan küçük kemik yapılarının kompleks yapı içinde sağlam ve sağlıklı çalışması için kemikten kemiğe bağlayan esnek ve sağlam yapılardır. Yapısal görünümü tendonlara benzer; fakat görev bakımından kemikten kemiğe bağlandığından tendonlardan ayrılır. İnce ve sağlam yapıları ile el ve ayak bileklerinin içinde ve dışında yeterli miktarda bulunurlar.
  • Sinirler: El ve ayak bileklerimiz merkezi sinir sistemine doğrudan bağlı sinir uçlarının kontrolü altındadır. Bileklerimizi yönlendiren kas yapısının beyin tarafından verilen görevleri yerine getirmesi için sinirler aracılığı ile el ve ayak bileklerimize bu görev talimatının iletilmesi gerekir. Bu bildirim sinirler ile iletilir. Kaslar sinirler aracılığı ile aldıkları görevleri yerine getirirler. El ve ayak bileği sinir yapısında meydana gelen hasar, bu bölgelerin görevini yerine getirmesini engeller.
  • Damarlar: Kalp tarafından pompalanan kan, kusursuz bir şekilde vücudumuzun her noktasına ulaşarak bedenin canlı kalmasını sağlar. El ve ayak bileklerinde bulunan arter ve ven damarları sayesinde bilek yapısının canlı kalması sağlanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bilek Kası Egzersizleri

Bilek Kası Egzersizleri

Haber Bülteni

Güncel

Bilek Çıkması Belirtileri ve Tedavisi

Bilek Çıkması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ayak Bileği Artroskopisi Nedir?

Ayak Bileği Artroskopisi Nedir?

Güncel

El Bileği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

El Bileği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi