Bilek Kemiği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
23 Temmuz 2024

Bilek Kemiği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bilek Kemiği

Vücudumuzda el ile kol arasındaki bölgeye el bileği, ayak ile bacak arasındaki bölgeye ise ayak bileği denir. Bileklerimizi oluşturan temel yapı bilek kemikleridir. Bilekler, el ve ayaklara beynin verdiği emirlerin yerine getirilmesinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle bilekler, güç aktarma bölgeleridir. Bileklerimizin görevleri gereği oldukça hareketli ve fonksiyonel bir yapıya sahiptirler, her yöne esneyebilme özellikleri bulunmaktadır. Uygulanan gücün şiddetine göre bilekler baskı altında kalır. Bu nedenle yaratılış itibarıyla bilekler sağlam ve esnek bir yapıya sahiptir. Ancak, ağır yüklere maruz kalarak sakatlanmaya müsait olurlar. Vücudumuzda bulunan el ve ayak bilek kemikleri ayrı özelliklere sahiptir.

El Bileği Kemiği Yapısı

El bileğimiz, Radius ve Ulna isimli iki ana kemiğin el ile eklem yaptığı bölgenin tanımı için kullanılır. Bilek eklemi bileğe dahildir, eklem bölgesinde de dört önde dört arkada olacak şekilde dizili sekiz adet küçük kemik (karpallar) bulunur. Bu kemikler birbirlerine tendonlarla sıkı ve sağlam bir şekilde bağlanmıştır. Esnek yapısı sayesinde her yöne hareket edebilirler. Bu kemiklerin özellikleri şunlardır:

Ön Kol Bilek Kemikleri ve Çalışma Prensibi

  • El bileğimizin temel kemik yapısını oluşturan ön kol kemiği Radius, el bileği eklem kemiklerine doğrudan bağlanır. Temel bilek kemiği olması nedeniyle daha kalındır. Ulna bilek kemiği ise elimizin hareketi için bir çeşit direksiyon mili görevi görür. Beyinden gelen komutlar ile Ulna kemiği elimizi istenilen yöne çevirir. Ulna bilek kemiği, bilek eklemine bir disk aracılığı ile bağlanır.
  • Bilek Kemikleri (Ossa carpi); diğer adı küçük kemikler olan bu kemikler yapı itibarıyla yuvarlak kemiklerdendir. Bu kemiklerden ön kola yakın olan dört kemiğe proksimal, elimize yakın olan dört kemiğe de distal kemikler denir.

Diğer Bilek Kemikleri

  • Scaphoideum: Temel bilek kemiği Radius ile eklem yapar, en büyük ön kola yakın kemiktir, bilek zorlandığında en çok kırılan kemiktir.
  • Lunatum: Zorlamalarda en çok çıkabilen kemiktir, Radius ile eklem yapar.
  • Pisiforme: Ön kol ile eklem oluşturmaz, elin en son ihtiyacı olan kemiktir.
  • Triquetrum: Ulna kemiği ile disk aracılığı ile indirekt eklem yapar.

En Sık Karşılaşılan El Bileği Sorunları

Karpal Tünel Sendromu: El bileğinin sinirlerinin geçtiği, parmakları hareket ettiren tendonların birçoğunun geçtiği tünel, zaman zaman sinirleri sıkıştırır. Bu durum karpal tünel sendromu olarak adlandırılır. Ellerde hareket kaybı, parmaklarda uyuşma ve kilitlenme belirtileridir. Tedavi için ortopedik mikro cerrahi yöntemi gerekir.

Ayak Bileği Kemiği Yapısı

Ayak ile kaval kemiği arasında kalan bölüm ayak bileğidir. Ayak bilek kemiğini oluşturan temel kemik, kaval kemiği (Tibia)dir. Kaval kemiğinin ayak ile birleştiği yerde eklem kemikleri ayak bileğine dahildir. Ayak bileğinin arka tarafında bulunan esnek yapısıyla ayağımızın direksiyon mili gibi çalışan fibula kemiği bulunur. Talus kemiği tam olarak ayak bileğine dahil değildir.

Ayak Bileği Kemiklerinin Özellikleri

  • Kaval kemiği ve fibula ayağımıza doğrudan bağlı değildir.
  • Talus kemiği ile ayağa bağlanırlar.
  • Ayak bileği kemiklerinin dış yüzeyleri kıkırdak yapı ile kaplıdır.
  • Ayak bileği kemikleri tendonlar ile sağlam bir şekilde birbirlerine bağlanmışlardır.

En Sık Karşılaşılan Ayak Bileği Sorunları

Kaval Kemiği Kırılması ve Fibula Kırılması: Sık karşılaşılan kırık çeşitlerindendir. Özellikle ilerleyen yaşlarda oynanan futbol maçları yetişkinler için tam bir kabusa dönüşebilir. Çünkü fibulanın esnek yapısı futbol oyununda mutlaka gerekli iken ileri yaşlardaki insanların fibula kemiği sert ve kırılgan bir hal almıştır. Bu durumda oyuncu maçta en ufak darbe aldığında fibula kırığı ile karşılaşabilmektedir. Bunun yanında çeşitli kazalar ayak bileği kırıklarına yol açmaktadır. Tedavi için ortopedi uzmanına görünmeniz gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bilek Kası Egzersizleri

Bilek Kası Egzersizleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bilek Burkulması Belirtileri ve Tedavisi

Bilek Burkulması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Bileği Burkulması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Bileği Burkulması Belirtileri ve Tedavisi

Bilek İncinmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bilek İncinmesi Belirtileri ve Tedavisi

El Bilek Burkulması Belirtileri ve Tedavisi

El Bilek Burkulması Belirtileri ve Tedavisi

Bilek Egzersizleri ve Teknikleri

Bilek Egzersizleri ve Teknikleri

Güncel

İnce Bilek Türleri ve Özellikleri

İnce Bilek Türleri ve Özellikleri

Güncel

El Bileği İşlevi ve Görevi

El Bileği İşlevi ve Görevi

Güncel

Bilek Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Bilek Kırığı Belirtileri ve Tedavisi